با سلام،یکی از موضوعات در بازرگانی و تجارت بین المللی قراردادهای نمایندگی انحصاری و یا انواع دیگر آن است که نه تنها در ایران بلکه در سراسر دنیا، موضوع شناخته شده ای است. در این میان انتقال یا عدم انتقال قرارداد نمایندگی انحصاری یکی از موضوعات مهم این دسته از قراردادهای بین المللی است که علاوه بر تجار بایستی یک
صاحبین برندها و کارخانجات بزرگ و حتی کوچک، برای بازاریابی و فروش محصولات خود در بازارهای هدف، نیازمند یاری تجار آشنا به بازار هستند، همینطور تجار داخلی نیز نگران حفظ حقوق خود هستند.
به عنوان یک وکیلی که در زمینه قراردادهای بین المللی فعالیت می کنم، بیش از سی درصد قراردادهایی که به عنوان مشاور تجاری برای اصلاحات انجام می دهم قرارداد های نمایندگی انحصاری و یا توزیع کنندگی بین المللی است.
در زمینه قرادادهای بین المللی نمایندگی مقالات زیادی را در این سایت قرار داده ام که می توانید در مطالعه نمایید.
مقالاتی نظیر: قرارداد بین المللی توزیع و نمایندگی تجاری که در این مقاله به مفهوم یک قرارداد نمایندگی انحصاری از دید یک وگیل قراردادهای بین المللی نگریسته می شود.
یا نوشته : قرارداد بین المللی نمایندگی تجاری که به بررسی حقوقی قرارداد های نمایندگی می پردازد و حاصل تجربیات عملی در زمینه مشاوره حقوقی در زمینه مذاکرات قراردادهای نمایندگی انحصاری بین المللی است.
پس از مطالعه این نوشته ها متوجه خواهیم بود که نماینده انحصاری چه دغدغه های حقوقی دارد تا بتواند حقوق خود را در این رابطه حفظ نماید. تا بتوان عدم انتقال قرارداد نمایندگی انحصاری را بهتر درک نمود.
از این جمله دغدغه ها اینکه؛ پس از استقبال خریداران در بازار و شناخته شدن آن برند تجاری ممکن است از رابطه نمایندگی کنار گذاشته شود. از این رو است که قراردادهای نمایندگی تجاری هر روزه انواع جدیدی به خود می گیرد و شروط متنوع تری در این قراردادها ظاهر می شود.
اما موضوع این مقاله توصیف نمایندگی تجاری نیست، در مورد توصیف قرارداد بین المللی نمایندگی تجاری در مقاله جداگانه ای در این سایت و یا با جستجو با نام امیر آذرباد وکیل امور قراردادهای بین المللی- قرارداد بین المللی نمایندگی تجاری می توانید این نوشته را بیابید.
بلکه در این نوشته موضوع ما بررسی یکی از خصایص قراردادهای نمایندگی انحصاری در تجارت بین المللی موسوم به عدم انتقال موضوع قرارداد از سوی نماینده به اشخاص دیگر است.که به عنوان امری مهم در این چنین قراردادهایی به شمار می آید.
عدم انتقال قرارداد نمایندگی انحصاری را پی میگیریم.عدم انتقال موضوع قرارداد به زبان ساده به این مفهوم است که نماینده تجاری یک شرکت،حق نداشته باشد نمایندگی انحصاری خود را به شخص دیگری انتقال دهد و قرارداد را اصطلاحا به دیگری واگذار نماید.
برای فهم چرایی این موضوع یک مثال می زنیم؛فرض کنید شما برای درمان بیماری خاصی به پزشک مخصوصی مراجعه می کنید که او را با تحقیق فراوان شناخته اید و رزومه او نیز را دیده اید که در این اعتماد موثر بوده است و نهایتا جراحی و یا درمان بیماری را به وی می سپارید.
بنابر این شخصیت علمی پزشک مورد نظر برای شما امری است جدی که شما را راغب کرده است، امر جراحی خود را به وی بسپارید. و این انتظار را ندارید که نام شخص دیگری را در برگه پزشک جراحی عمل خود هنگام جراحی مشاهده کنید!
این موضوع از لحاظ حقوقی موسوم است به اینکه برخی از قراردادها قائم به شخص هستند به این معنی که شخصیت طرف قرارداد علت عمده برای برقراری رابطه حقوقی با اوست.
در نمایندگی انحصاری نیز موضوع به همین ترتیب است.شرکت و یا کارخانه ای که به شخصی در کشوری و یا حتی شهری نماینده انحصاری می دهد، توانایی تجاری بازرایابی نماینده را مورد بررسی دقیق قرار داده و چناچه وی را شخصی توانا برای بازاریابی برند خود دانست، سرنوشت برند خود را در آن بازار برای مدت نمایندگی به وی می سپارد.
شاید در این بررسی ها هزینه هایی نیز انجام دهد تا اشخاصی برای او این تحقیق را انجام دهند و همینطور اسناد و مجوزهای وی را استعلام کند.
لذا همانند همان پزشک ،شخصیت وی برای او علت عمده برای برقراری رابطه حقوقی بوده است.بنابر این امری بدیهی است که نماینده تجاری انتخاب شده نتواند همچون آن پزشک جراح، نمایندگی خود را به دیگری انتقال دهد و اعطا کننده تجاری را رو در رو با شخصی کند که او هیچ شناختی از وی ندارد!
بنابر این در قراردادهای نمایندگی انحصاری،عدم انتقال قرارداد به دیگری امری بدیهی شناخته می شود،اما به اکیدا توصیه می شود، چنانچه قراردادی با موضوع نمایندگی انحصاری منعقد می نماییدف عدم انتقال قرارداد را در قراردادتان شرط کنید تا از اعمال هر گونه سلیقه در تفسیر قرارداد مصون بمانید. این امر به شما کمک می کند تا بررسی هایی که برای بررسی توانایی های نماینده محصولاتتان در یک بازار انجام داده اید با انتقال قرارداد از ناحیه او نقش بر آب نشود.
با توجه به فهمی که از عدم انتقال قرارداد نمایندگی انحصاری پیدا نموده ایم، به نظر می رسد بتوانیم در قراردادهای بین المللی تجاری دیگر نیز، با عمق بیشتری به وجود چنین ویژگی هایی نظر داشته باشیم.
11 نظر
سلام آقای اذرباد
کمتر وکیلی مانند شما به این صورت تخصصی کارمیکنند ممنون از مقالات کاربردی شما
سلام آقای وکیل مگر به جز نمایندگی انحصاری نوع دیگری هم داریم؟ممنون میشم پاسخ بدهید
وکیل امور تجاری بین المللی:
بله انواع عمده نمایندگی ها را در مقاله های سابق توصیح داده ایم که عبارتند از نماینده وابسته،نماینده غیر وابسته،نمایندگی انحصاری
سلام آقای وکیل خیلی خوشحالم که شما به عنوان وکیل مسائل بین المللی فعالیت می کنید.
ممکنه بفرمایید آیا می شود یک شرکت چند نماینده در یک کشور داشته باشد؟
سلام و تشکر از اظهار لطف شما
بله این امکان وجود دارد البته موکول است به اطلاع و رضایت سایر اشخاص نماینده.
اما چنانچه قرارداد نمایندگی را نقض کرده باشد و نمایندگان را از این امور مطلع نساخته باشد و رضایت انها را کسب نکرده باشد هریک از آنها میتوانند اقامه دعوا و حق نمایند.
وکیل امور بین المللی تجاری-
http://www.lawoffices.ir
با سلام
ممنون از مقالات مفیدتون
جناب وکیل به نظر شما آیا قراردادهایی که به صورت پیش نویس در اینترنت برای قراردادهای نمایندگی بین المللی قابل اطمینان و کافی می باشند؟
با سلام؛
در خصوص قراردادهای نمایندگی در پاسخ به شما عرض می گردد.
۱)-قرارداد به منزله قانون دو طرف است که در هر مورد به آن رجوع میشود بنابر این بسیار با اهمیت است.
۲-مفاد هر قرارداد بر اساس شرایط و اوضاع هرشخص متفاوت است بنابر این بی شباهت به نسخه پزشک در مورد بیمار نیست.
۳-هر قرارداد با توجه به قوانین و مقررات هر کشور تنظیم می گردد و قوانین هرکشور متفاوت از کشور دیگر است.خصوصا در مورد مسائل بازرگانی که در آن نقش دولتها کم اهمیت نیست.
با توجه به موارد بالا قراردادهایی که در اینترنت وجود دارد شاید بتواند تنها شما را با مفاهیم و کلیات یک رابطه حقوقی نمایندگی آشنا سازد و از ذکر جزییات خالی خواهد بود.
چنانچه رابطه نمایندگی شما کم اهمیت و با حجم ریالی و ارزی بسیار اندک است شاید بتوان با اصلاحاتی در ان تقریبا کار را جلو ببرد اما اگر برای شما رابطه نمایندگی دارای اهمیت است به شدت توصیه می شود قراردادی مختص به شرایط و دغدغه های موجود و با توجه به موارد فوق الذکر توسط شخصی حرفه ای و آشنا به امور بازرگانی و حقوقی تنظیم شود.
وکیل امور بین المللی-
امیر آذرباد
با سلام واحترام
بنده در تلاش هستم در خصوص نگارش و نحوه تنظیم وضوابط قراردادهای تجاری بین المللی اطلاعات اجرایی کسب کنم وبا توجه به گستردگی مطالب که گاها بعضی از آنها اطلاعات جامع وصحیحی ندارند خواهشمندم شما که با دیدن مطالب و مقالاتتان مطمئن هستم از اساتید این فن هستید به بنده منت گذاشته وکمکم کنید ومراخذ و منابع مفیدی رو معرفی فرمایید .
بنده تازه لیسانس حقوق گرفتم وشدیدا علاقه مندم در زمینه تجارت بین الملل و خصوصا قراردادهای تجاری کار علمی اجرایی کنم
ممنونم
با سلام؛
خواننده محترم،به نظر بنده اینطور می رسد که اولا نسبت به مطالعه منابع داخلی مربوط به حوزه قراردادها اقدام کنید،کتبی نظیر ۵ جلدی قواعد عومی قراردادهای دکتر کاتوزیان،نظریه عمومی تعهدات و کتبی که در این زمینه وجود دارد،سپس با انتخاب مدل های قراردادی فرضا بیع بین المللی که اساس قراردادهای بین المللی است کار را ادامه دهید،کتاب یک جلدی بیع بین المللی دکتر صفایی و دیگران، ۳ جلدی بیع بین المللی ترجمه دکتر داراب پور از این جمله هستند.همزمان کتب تجارت بین المللی همچون کتاب تجارت بین الملل دکتر شیروی و کتبی که اخیرا در این حوزه چاپ شده اند.تا این مرحله شما در مسیر قرار گرفته اید و راه را می توانید بر اساس علاقه خودتان نسبت به مدلهای قراردادی انتخاب فرمایید.سئوالات دانشجویان و موضوعات علمی در این سایت پاسخ داده خواهد شد، چرا که معتقدیم وظیفه ما است.
امیر آذرباد وکیل قراردادها و دعاوی تجاری بین المللی
http://www.lawoffices.ir
با سلام واحترام من با ارتباطات خودم برای شرکتی از یک شرکت خارجی نمایندگی گرفتم. حالا چه سندی با نماینده میتونم تنظیم کنم که در آینده اگر کار نماینده گرفت من منتفع باشم؟
با سلام؛
اگر منظورتان شراکت در منافع آن نماینده است که در این خصوص باید قراردادی که حاوی تقسیم منافع و دیگر شرایط باشد تنظیم نمایید. اگر هم که برای حق الزحمه خود صرفا می خواهید اقدام نمایید که در این صورت نیز موضوع بسیار ساده است بر این اساس درخواستتان را مطرح و یا در صورت امتناع ایشان علیه انها می توانید دادخواست مطالبه حق الزحمه نمایید.
وکیل امور قراردادهای بین المللی
امیر آذرباد
نوشتن یک دیدگاه
نوشتههای تازه
دستهها
امیر آذرباد - وکیل پایه یک دادگستری
امیر آذرباد، در سال 1386، با کسب رتبه 27 در آزمون ورودی کانون وکلای دادگستری مرکز پذیرفته شده است و از آن زمان تا به حال، وکالت حرفه ای را در شهر تهران شروع و تا کنون ادامه داده است.