با سلام به خوانندگان؛ یکی از پرتعدادترین قراردادهای بین المللی ، قرارداد بین المللی نمایندگی تجاری است.متاسفانه حوزه قراردادهای بین المللی علی رغم اهمیت آنها، چندان مورد توجه واقع نشده است.
همینطور نمایندگی های تجاری، که به عنوان یک قرارداد پرکاربرد بین المللی شناخته می شود، آنچنان که باید در کشور ما دارای قوانین خاصی نمی باشند و یا دست کم رویه واحدی که بتوان با مراجعه به آن، حوزه حمایتی قضایی را در آن یافت به چشم نمی خورد. و یک وکیل قراردادهای بین المللی می بایست با استفاد از مکانیزم قراردادی همواره بکوشد تا این قرارداد را در اجرا به نحوی هدایت کند تا نزدیک به آنچه شود که طرفین آن در ابتدا تصور داشته اند.
این در حالی است که کشور ما به علت اینکه سالها محل ورود کالاهای خارجی با علامت های تجاری/برندهای متفاوت بوده، دارای سایقه زیادی در ایجاد شبکه گسترده ای از نمایندگی شرکتهای متفاوت بوده است. که این موضوع، ضرورت بررسی وضعیت حقوقی و یا تصویب مقررات قانونی هماهنگ با آنچه در عرصه بین المللی مبتلا به نمایندگی ها می باشند را آشکار می نمایند.
برداشتها نیز از عنوان نمایندگی تجاری متفاوت است،در حالی که در ادبیات حقوقی، نماینده با مسامحه به مفهوم وکیل بوده و از جانب او به نیابت اقدام به فعالیتهای تجاری می نماید و قاعدتا نباید مسئولیتهایی نیز در این خصوص داشته باشد،اما در عرف بازرگانی و تجار، نمایندگی شخصی است که در یک موقیعیت جغرافیایی امتیاز انحصاری(و یا برخی اوقات غیر انحصاری) فروش کالاها و یا خدمات شرکت یا تولید کننده را به دست آورده است.
البته به نظر می رسد توزیع کننده(به معنای بین المللی آن)عنوانی مناسب تر برای وضعیت حقوقی او باشد.چرا که در عرصه تجارت بین المللی Distributor اقدام به بازفروش محصولات می کند.www.lawoffices.ir
بنده، امیرآذرباد وکیل امور قراردادهای بین المللی، بسیار با درخواستهای تنظیم و یا اصلاح قراردادهای نمایندگی انحصاری ای مواجه می شوم، اما در زمان دریافت پیش نویس مفاد قرارداد، آنچه ارسال شده است با آنچیزی که سفارش داده شده است متفاوت است. س فارش دهنده تنظیم قرارداد، خود را نماینده انحصاری می پندارد اما در قرارداد شرایط دیگری پیش بینی شده است که بسیار دور از ماهیت قرارداد بین المللی نمایندگی تجاری است.
بنابر این توصیه می شود که تمامی مفاد پیش نوییس قراردادی را که برایتان ارسال می گردد مطالعه شود و برای اصلاح آن با یک وکیل با تجربه در خصوص قراردادهای بین المللی و تجارت بین المللی مشورت کنید.
با این مقدمه کوتاه،در خصوص انواع قرارداد بین المللی نمایندگی تجاری را در ادامه توضیح می دهیم؛
قراردادهای بین المللی نمایندگی تجاری انحصاری عمدتا دارای محدودیت های زمانی است.که در این میان ، مدتهای یک ساله دو ساله و سه ساله بیشتر به چشم می خورد.البته این به این معنی نیست که قرارداد بین المللی نمایندگی تجاری نمی تواند به صورت نامحدود باشد. اما بسیار بسیار نادر است. مدت نمایندگی بسته به اطمینان و اعتماد و البته توان بازاریابی و حرفه ای نماینده دارد.
چرا که هیچ عرضه کننده ای تمایل ندارد بازار خود را به یک نماینده کاهل بسپارد و محدویتهای وارد کردن محصولات و خدمات خود را به دیگر افراد بپذیرد.
نمایندگی های تجاری عمدتا به چند دسته نماینده وابسته، نماینده غیر وابسته، نمایندگی انحصاری تقسیم می گردد که از حیث اینکه اعطا کننده نمایندگی تنها به یک شخص نمایندگی بدهد و خود نیز بتواند در آن بازار به صورت مستقیم حضور داشته باشد و یا اینکه صرفا نماینده منحصرا حق تجارت و ورود کالاها و خدمات را داشته باشد و یا اینکه نماینده کالاها را بخرد و یا اینکه نماینده فروش باشد و اصطلاحا اموال امانی نزد وی باشد به دسته های فوق تقسیم شده اند.
در زمینه نمایندگی های تجاری در سطح بین المللی مصوباتی وجود دارد که عمدتا جنبه راهنمایی داشته است اما کنوانسیون خاصی که همه گیر باشد فعلا وجود ندارد.براساس سیاستهای کشورمان در زمینه نمایندگی های تجاری،اشخاص می بایست نمایندگی خود را در وزارت صنعت و تجارت ثبت نمایند.این امر از جهتی نمایندگی ها را سرو سامان می دهد اما بعضا نیز جقوق اشخاصی که دارای نمایندگی بوده اند را به علت فراگیر نبودن نظام جامعی در این خصوص در معرض خطر قرار می دهد.
قراداد بین المللی نمایندگی تجاری همچنین با قرارداد توزیع کنندگی تجاری متفاوت است که شرح ان را می توانید در نوشته “قرارداد بین المللی توزیع و نمایندگی تجاری ” مطالعه بفرمایید.
امیر آذرباد وکیل قراردادهای تجاری بین المللی
نوشتن یک دیدگاه