با سلام – داوری دعاوی امروزه نقش مهمی را در حل و فصل اختلافات حقوقی ایفا می نماید، این اهمیت خصوصا در بعد بین المللی آن که داوری بین المللی تجاری شناخته می شود بیشتر ظهور و بروز دارد. اما شاید تمامی افراد ، حتی کسانی که بسیار با قراردادها سرو کار دارند تمامی جنبه های حقوقی آن را مطلع نباشند. از این روی، این نوشته به این امر احتصاص می یابد.
- مفهوم داوری دعاوی
مطابق ماده ۴۵۴ قانون آیین دادرسی مدنی ، کلیه اشخاصی که اهلیت اقامه دعوا دارند می توانند با تراضی یکدیگر منازعه و اختلاف خود را خواه در دادگاهها طرح شده یا نشده باشد و در صورت طرح در هر مرحله ای از رسیدگی باشد، یه داوری یک یا چند نفر ارجاع دهند.
رایی که داور یا داوران رسیدگی می کنند، همچون رای دادگاه به مرحله اجرا در خواهد آمد، ماده ۴۸۸ از همین قانون، مقرر نموده است که هرگاه محکوم علیه تا بیست روز بعد از ابلاغ ، رای داوری را اجرا ننماید، دادگاه ارجاع کننده دعوی به داوری و یا دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد مکلف است به درخواست طرف ذینفع رای داور برگ اجرایی صادر کند. اجرای رای برابر مقررات قانونی می باشد.
بنابر این می بینیم که چنین رایی دارای قدرت اجرایی همچون رای دادگاه است، بنابر این نباید برداشت شود که رای داوری نظری مشورتی و ارشادی است. مقوله داوری در تمامی نظام های حقوقی کشور ها امروزه امری پذیرفته شده است و رفتاری همچون رای دادگاه با آن می شود.
- بطلان یا قابلیت ابطال آراء داوری
بدیهی است داوران می بایست در چهارچوب قوانین اقدام به صدور رای بنمایند.
در مواد متعددی که در قانون آیین دادرسی مدنی پیش بینی شده است، می توان از دادگاه تقاضای ابطال رای صادره را نمود. مواد قانونی ۴۵۴ تا ۵۰۱ از قانون آیین دادرسی مدنی به داوری دعاوی و اختلافات داخلی اختصاص یافته است که می توانید برای بررسی موارد به آن مراجعه نمایید.
- قانون حاکم بر داوری داخلی / داوری بین المللی
همانگونه که گفته شد، در دعاوی اختلافات داخلی، قانون آیین دادرسی به عنوان قانون مادر در این حوزه حاکم است، و در مورد دعاوی بین المللی ، قانون داوری تجاری بین المللی. اما بر اساس طرح جامع داوری و از زمان اجرایی شده این طرح به عنوان یک قانون، و بر اساس ماده ۱۴۷ این طرح، این قانون جایگزین قوانین خواهد شد و موارد بالا نیز بر اساس قانون جدید بررسی می گردد.
امیر آذرباد – وکیل امور دعاوی بین المللی – قراردادهای بین المللی
مقالات مرتبط :
نوشتن یک دیدگاه